Ziektes in vakantiegebieden

Babesiose
Deze ziekte wordt veroorzaakt door de ééncellige parasiet Babesia canis en wordt verspreid via Dermacentor-teken, die met name in Frankrijk en rond de Middellandse Zee voorkomen. Helaas wordt hij ook steeds vaker in Nederland gevonden. De parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen en maakt deze kapot, waardoor bloedarmoede ontstaat. De incubatieperiode is 1 tot 2 weken.

Verschijnselen: acuut sloom, verminderde eetlust, koorts, braken en diarree. Het acute stadium wordt gevolgd door bloedafbraak en -armoede. Wanneer er geen behandeling wordt ingesteld is de kans op overlijden groot.

Diagnose: bloedonderzoek.

Behandeling: genezing is niet mogelijk, wel kan medicatie worden gegeven om de verschijnselen onder controle te houden.

Preventie: het beste is om een tekenbeet te voorkomen, door een Scalibor® tekenband of Prac-tic® spot-on te gebruiken. Eventuele teken moet u zo snel mogelijk verwijderen met een tekentang. Wanneer u met uw hond reist naar een risicogebied kan uw hond gevaccineerd worden. Vanaf 5 maanden leeftijd mag deze vaccinatie worden gegeven, nooit gelijktijdig met andere vaccinaties. De bescherming houdt 3 weken aan en moet dus elke 3 tot 4 weken herhaald worden. Het meest effectief is de vaccinatie als deze wordt gegeven op het moment dat de ziekte het meest voorkomt (eind juni tot eind augustus en december tot januari). De vaccinatie biedt geen volledige bescherming maar vermindert wel de ziekteverschijnselen.

Ziekte van Lyme (borreliose)
Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi welke overgebracht via Ixodes ricinus-teken. De ziekte van Lyme komt voor bij honden en mensen en is wereldwijd verspreid.

Verschijnselen: deze zijn moeilijk te voorspellen en verlopen in 3 stadia:

  1. Enkele dagen tot weken na de tekenbeet ontstaat een lokale ontsteking. In 50% van de gevallen ontstaat een kenmerkende rode ring rond de tekenbeet. Er treden verschijnselen op als lusteloosheid, verminderde eetlust en koorts.
  2. De meerderheid krijgt pijnlijke gewrichten, kreupelheid en hartklachten zoals bijvoorbeeld verminderd uithoudingsvermogen. Dit stadium kan weken tot maanden duren.
  3. Chronische ontstekingen van de gewrichten.

Diagnose: bloedonderzoek.

Behandeling: antibiotica. In sommige gevallen is dit niet voldoende en houdt de patiënt chronische klachten. Terugkomen van de ziekte is ook mogelijk.

Preventie: het beste is om een tekenbeet te voorkomen, door een Scalibor® tekenband of Prac-tic® spot-on te gebruiken. Eventuele teken moet u zo snel mogelijk verwijderen met een tekentang.

Erlichiose
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Ehrlichia canis) en overgebracht door Ixodes ricinus-teken. Het komt voor in (sub)tropische streken. De bacterie dringt de witte bloedcellen binnen en maakt deze kapot. Dit veroorzaakt een ontsporing van de afweer. De incubatieperiode is 5 tot 21 dagen.

Verschijnselen: koorts, verminderde eetlust, sloomheid, bloedingen en kreupelheid. Als de ziekte niet wordt behandeld kan het jaren later chronische problemen geven als verminderde eetlust, vermageren, koorts en ontstekingen in de huid, nieren, ogen en gewrichten.

Diagnose: bloedonderzoek.

Behandeling: antibiotica. Als de behandeling niet tijdig wordt gestart kan de ziekte chronisch worden en dodelijk verlopen.

Preventie: het beste is om een tekenbeet te voorkomen, door een Scalibor® tekenband of Prac-tic® spot-on te gebruiken. Eventuele teken moet u zo snel mogelijk verwijderen met een tekentang.

Leishmaniase
Deze ziekte wordt veroorzaakt een parasiet die wordt overgebracht door zandvliegjes. De zandvliegjes komen voornamelijk voor rond de Middellandse Zee in heuvelachtige, zandrijke gebieden. De incubatieperiode is 1 maand tot 6 jaar.

Verschijnselen: huidveranderingen, vermageren, wisselende kreupelheid en ontstekingen aan onder andere de ogen.

Diagnose: bloedonderzoek.

Behandeling: genezing is niet mogelijk, wel kan medicatie worden gegeven om de verschijnselen onder controle te houden.

Preventie: het beste is om zandvliegjes te weren, door een Scalibor® tekenband te gebruiken. Daarnaast kunt u zandrijke gebieden vermijden, met name rond de schemering.

Dirofilariose en angiostrongylose
Deze ziektes worden veroorzaakt door de hartwormen Dirofilaria immitis en Angiostrongylus vasorum. Dirofilaria wordt overgedragen door muggen, Angiostrongylus door het eten van besmet ongedierte. De wormen verplaatsen zich door het lichaam en komen uiteindelijk terecht in het hart en de grote bloedvaten. Hartwormen komen voor rond de Middellandse Zee en in Amerika, de Franse hartworm (Angiostronylus vasorum) komt tegenwoordig ook in Nederland voor. De incubatieperiode is 1 maand tot enkele jaren.

Verschijnselen: hartklachten zoals verminderd uithoudingsvermogen, vermageren, hoesten en flauwtes. Soms kan een dier plots overlijden binnen 10 tot 15 dagen na de besmetting.

Diagnose: hartecho en bloed- of ontlastingonderzoek.

Behandeling: afhankelijk van de conditie van uw hond en de hoeveelheid wormen kan behandeld worden met Milbemax®. Soms kan een dier spontaan of schijnbaar genezen.

Preventie: Stronghold® spot-on (niet tegen de Franse hartworm).

Vossenlintworm
Deze lintworm (Echinococcus multilocularis) wordt verspreid door de vos en komt in heel Europa voor. De lintworm vormt blazen in het lichaam, voornamelijk in de buikorganen zoals de lever en de darmen. Dieren worden er niet vaak ziek van maar voor de mens kan het dodelijk zijn. De incubatieperiode is 5 tot 15 jaar.

Verschijnselen: soms vage klachten, maar vaker symptoomloos.

Diagnose: bloedonderzoek, röntgenfoto en echo.

Behandeling: ontwormen met Milbemax®. Bij mensen is het slecht tot niet behandelbaar.

Preventie: niet mogelijk. Daarom is regelmatig (vier keer per jaar) ontwormen met Milbemax® belangrijk.