Reptielen: Zaagrugschildpad

Latijnse naam: Graptemys sp.

Aquarium
Het aquarium moet minstens 100 x  50 x 50 cm zijn (l x b x h), maar groter is beter. Minstens 30 cm water (langzaam opbouwen in het begin).

Eiland
Er moet een eiland zijn met een zandgedeelte (om eventuele eieren te leggen). Het zandgedeelte moet zo diep zijn als de lengte van het schild, gevuld met licht-vochtig zand, eventueel over een gedeelte een stuk kunstgras leggen zodat de schildpad niet het zand mee het water in neemt.

Temperatuur en verlichting

  • Water zonder verwarmingselement op kamertemperatuur (behalve bij hele jonge schildpadjes).
  • Landgedeelte: lokaal ongeveer 35°C (optimale lichaamstemperatuur van de leguaan) d.m.v. een spotlamp, 12 – 14 uur per dag aan en 8 – 12 uur per dag uit d.m.v. een tijdschakelaar. Een lamp die UV-B-licht uitstraalt is goed voor schildpadden omdat het helpt vitamine D3 aan te maken in de huid (nodig voor calciumhuishouding). Goede UV-B-lampen zijn hier te bestellen. Goede merken zijn MegaRay, ZooMed Powersun en Osram ultravitalux. De UV-B lamp dient voldoende dicht bij het dier te hangen (ongeveer 40 cm, afhankelijk van de lamp). Minstens 1 x per jaar dient de lamp vervangen te worden. UV-B TL-buizen dienen vaker vervangen te worden (tot wel elke 3 maanden) en dichter bij het dier te hangen (20 cm).
  • In de winter mag de verlichtingsduur in enkele weken afgebouwd worden tot 0 – 3 uur per dag gedurende enkele weken, om een duidelijker jaarritme te bieden. De schildpad zal nu ook nog maar weinig eten, maar dit moet als normaal gezien worden.

Voeding
Het hoofdbestanddeel van de voeding moet bestaan uit kattenbrokjes (merk is niet zo belangrijk, liefst voor senior katten in verband met de lagere zout- en eiwitgehaltes), aangevuld met vezelrijke bladgroenten (andijvie, witlof, paardenbloemblad). Afgewisseld kan worden met stukjes vlees en vis, regenwormen en ander dierlijk materiaal, maar dit is niet noodzakelijk. Drie keer per week zoveel voeren als de schildpad in enkele minuten op kan eten is voldoende.

Vitaminen en mineralen
Voedingssupplementen in de vorm van druppels en poeders is niet nodig mits kattenbrokjes gevoerd worden. Extra calcium aanbieden door een stuk sepia (dierenwinkel / strand) aan te bieden stelt het dier in staat om eventuele tekorten zelf aan te vullen. Meestal eten ze daar niet van, soms plotseling wel!