Voorste Kruisbandlesie

De knie bestaat uit verschillende onderdelen. Het is een scharnierend gewricht tussen het bovenbeen (femur) en het onderbeen (tibia en fibula). In het gewricht liggen twee kraakbenige stootkussens (meniscus). Door het gewricht lopen de voorste en de achterste kruisband. Aan weerszijden van de knie lopen stevige banden (collateraalbanden). Als laatste bevind zich aan de voorkant, in de pees van een bovenbeenspier (musculus quadriceps), de knieschijf (patella). Al deze structuren geven steun aan het gewricht en voorkomen abnormale bewegingen.

De voorste knieband is van alle structuren het meest kwetsbaar. Door trauma kan deze gedeeltelijk of geheel scheuren. Hierdoor kunnen femur en tibia over elkaar schuiven en daarbij een meniscus beschadigen. Vooral de meniscus aan de binnenzijde van de poot is hier gevoelig voor. Bij 30% van de dieren met een VKL aan de ene knie ontstaat binnen een jaar VKL aan de andere knie. Bij Boxers en Rottweilers is dit zelfs 70%.

Verschijnselen
Vaak verdraait de hond de achterpoot tijdens spel of uitlaten. De hond is daarna zeer kreupel; de poot wordt niet meer belast. Na rust lijkt het te verbeteren, maar het gaat niet over. De knie kan gezwollen zijn, doordat de gewrichtsholte overvuld raakt met vocht. Soms is een knappend geluid hoorbaar tijdens het lopen.

Diagnose
Aan de hand van de verschijnselen en het lichamelijk onderzoek kan een vermoedelijke diagnose worden gesteld. Het manipuleren van de knie is zeer pijnlijk en er is abnormale beweging mogelijk. Eventueel kan een röntgenfoto van de knie worden gemaakt.

Behandeling
Voor een hond lichter dan 10 kilo kan de behandeling bestaan uit strikte rust en pijnstilling gedurende 6 weken. Wanneer dit geen effect heeft kan een operatie de klachten verhelpen; dit is ook de beste behandeling voor honden zwaarder dan 10 kilo. Als de meniscus kapot is kan dit alleen door middel van operatie worden behandeld. De operatie kan het beste zo snel mogelijk plaatsvinden en wordt door een orthopedisch chirurg uitgevoerd. Wanneer het letsel langer blijft bestaan zal er namelijk slijtage van de knie optreden (artrose).