Voeding

Goede, uitgebalanceerde voeding is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van uw dier. Uw dier heeft verschillende soorten voedingsstoffen nodig: water, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen leveren energie en bouwstenen voor het lichaam:

Water De meest essentiële voedingsstof om te kunnen overleven.
Koolhydraten Energiebron die bijdraagt aan een efficiënte werking van cellen en spieren.
Eiwitten Grote, complexe moleculen die de basiselementen vormen van onder andere de spieren, het bloed, de huid, de organen, de vacht en de nagels.
Vetten Vetten zorgen voor absorptie, de opslag en het transport van bepaalde vitamines, ze leveren energie en zorgen voor een gezonde huid en vacht.
Mineralen Zijn nodig voor een gezonde huid en vacht, een goede ontwikkeling van de botten en gezonde tanden.
Vitamines Helpen ervoor te zorgen dat het dier een gezonde stofwisseling behoudt.

Sommige voedingsstoffen kan uw dier zelf maken uit andere voedingsstoffen; dit zijn niet-essentiële voedingsstoffen. Andere moeten uit de voeding worden gehaald; dit zijn essentiële voedingsstoffen. Katten hebben bijvoorbeeld taurine nodig om de hartspier gezond te houden. Dit kunnen zij niet zelf maken dus moeten dit uit de voeding halen. Vroeger aten onze huisdieren ‘met de pot mee’. Omdat de behoeften van uw huisdier niet dezelfde zijn als die van ons, kwamen vroeger veel ziektes voor die veroorzaakt worden door voedingstekorten.

Tegenwoordig zijn er verschillende goede en complete diervoeders verkrijgbaar die op de behoeften van onze huisdieren zijn afgestemd. Enkele voorbeelden:

  • Een jong dier heeft bijvoorbeeld veel energie nodig en een goede balans van mineralen en vitamines voor groeiende botten en gewrichten.
  • Een gecastreerd of gesteriliseerd dier heeft minder energie nodig omdat de stofwisseling langzamer wordt.
  • Een senior heeft een goede balans van zouten en eiwitten nodig om de nieren gezond te houden.
  • Een kleine hond heeft kleinere brokken en minder energie nodig dan een grote hond.
  • Een groeiende pup van een groot ras heeft een andere balans tussen mineralen en vitamines nodig dan een groeiende pup van een klein ras.

Een groot misverstand is dat goede voeding duur is. Het tegendeel is echter waar! Goede voeding verbetert de gezondheid waardoor u bespaart op ziektekosten. Door de hoogwaardige ingrediënten heeft uw dier per dag minder voeding nodig. Hill's is een 'premium food' en biedt een complete lijn voor de hond en de kat. Voor konijnen en knaagdieren adviseren wij voeding van Science Selective. Vraag uw dierenarts of paraveterinair om advies op maat voor uw dier.

Voor meer informatie kunt u hier terecht.