Reptielen: Tropische landschildpad

Latijnse naam: Geochelone carbonaria, G. denticulata, G.Elegans, G. pardalis, Indotestudo elongata

Terrarium
Het terrarium moet minstens 150 x  50 x 50 cm zijn (l x b x h) voor een volwassen dier, maar groter is beter. Het samen houden van mannelijke en vrouwelijke dieren is goed mogelijk, maar let wel op onderlinge agressie of stress door aanhoudende paarpogingen. Het samen houden van dieren van verschillende soorten wordt afgeraden.

Temperatuur en verlichting

 

  • Lokaal 35 – 40°C (optimale lichaamstemperatuur van de schildpad) d.m.v. een spotlamp, 12 – 14 uur per dag aan en 8 – 12 uur per dag uit d.m.v. een tijdschakelaar.
  • De omgevingstemperatuur dient 18 – 25°C te bedragen. Buitenhuisvesting tijdens mooie zomerdagen is aan te bevelen.
  • Een lamp die tevens UV-B-licht uitstraalt is noodzakelijk omdat het helpt vitamine D3 aan te maken in de huid (nodig voor calciumhuishouding), tenzij de dieren buiten lopen. Goede UV-B-lampen zijn hier te bestellen. Goede merken zijn MegaRay, ZooMed Powersun en Osram ultravitalux. De UV-B lamp dient voldoende dicht bij het dier te hangen (ongeveer 40 cm, afhankelijk van de lamp). Minstens 1 x per jaar dient de lamp vervangen te worden. UV-B TL-buizen dienen vaker vervangen te worden (tot wel elke 3 maanden) en dichter bij het dier te hangen (20 cm).

 

Substraat
Gebruik een bodembedekking die bij opname niet makkelijk tot verstoppingen zal leiden. Zand en beukensnippers zijn om deze reden bij binnenhuisvesting af te raden. Beter gebruikt u tuinturf of Cocopeat®. Deze dient licht vochtig te zijn. Het verblijf dient daarnaast regelmatig gesproeid te worden (niet bij G. pardalis) en een ruime waterbak dient aanwezig te zijn.

Voeding
Het hoofdbestanddeel van de voeding moet bestaan uit vezelrijke bladgroenten (bv. andijvie, witlof, paardenbloemblad, klaver, koolzaad). Fruit kan in kleine hoeveelheden aangeboden worden. Aanvulling met 20% geweekte konijnenpellets of legkorrel voor kippen is aan te raden.

Vitaminen en mineralen
Al het voedsel dient verrijkt te worden met een goed vitaminen-mineralenmengsel dat veel calcium bevat.

Winterslaap
Tropische landschildpadden houden geen winterslaap.