Sterilisatie/Castratie

Sterilisatie teef

Teven worden gemiddeld 2 keer per jaar loops en dit duurt ongeveer 2 weken; er zijn echter sterke individuele bekend. Gedurende de tijd dat het teefje loops is, is zij vruchtbaar. Let op: dit is niet alleen als zij bloed uit de vagina verliest, maar ook enige tijd daarvoor en daarna!

Teven kunnen om verschillende redenen worden gesteriliseerd:

 • Kan niet meer drachtig worden
 • Geen loopsheid meer
 • Kan geen baarmoederontsteking meer krijgen
 • Bij sterilisatie voor de derde loopsheid is er minder kans om op latere leeftijd kwaadaardige melkkliertumoren te krijgen
 • Minder kans op suikerziekte (diabetes)
 • Wordt niet (meer) schijnzwanger

Hoewel de eerste twee redenen over het algemeen duidelijk zijn bij eigenaren, zijn de overige redenen vanuit diergeneeskundig oogpunt eigenlijk belangrijker. Met iedere loopsheid krijgt een teef een duidelijke hormoonpiek in het lichaam en met iedere doorgemaakte piek neemt de kans op bijwerkingen zoals baarmoederontsteking of melkkliertumoren toe. Na de derde loopsheid heeft steriliseren vanwege het preventieve effect op kwaadaardige melkkliertumoren geen aangetoond effect meer, op de overige punten echter wel. Bij ongesteriliseerde of na de derde loopsheid gesteriliseerde teven is de kans op kwaadaardige melkkliertumoren 25%. Bij sterilisatie voor de eerste loopsheid is dit 1%, na de eerste loopsheid 7%.

Melkkliertumor met ontsteking

Uiteraard heeft een sterilisatie ook nadelen:

 • Het is een operatie met narcose en heeft daarbij dus ook de gebruikelijke risico's
 • Sommige honden worden urine-incontinent na enkele jaren (met name grote rassen en honden met gecoupeerde staarten)
 • De vachtstructuur kan veranderen; gladharige honden krijgen soms een slag of krul in het haar
 • Na de sterilisatie verandert de stofwisseling van de teef; als u echter voldoende met de hond blijft bewegen en de hoeveelheid voer gelijk houdt of iets verminderd, is er geen reden dat het dier te dik wordt. U kunt ook voeding geven die speciaal op de gesteriliseerde teef is afgestemd.

Ons advies is om voor de eerste loopsheid te steriliseren. Hiermee behaalt u de meeste voordelen, hoeft de hond geen loopsheid te doorlopen en is de operatie wat overzichtelijker vanwege minder buikvet. De gemiddelde leeftijd die wij voor sterilisatie aanhouden is 6 maanden leeftijd. Op deze leeftijd zijn de organen zodanig volgroeid dat de narcose geen extra risico met zich meebrengt en bent u meestal nog ruim voor de eerste loopsheid. Het kan een overweging zijn om na de eerste loopsheid te steriliseren. Bij grote rassen en honden met gecoupeerde staarten is een vergroot risico op urine-incontinentie op latere leeftijd. Dit risico wordt een stuk kleiner (maar niet nul) als het dier een keer een loopsheid heeft meegemaakt. Ook bij dieren met puppy-vaginitis (dit is een huidontsteking in de huidplooi onder de vagina) kan het advies zijn om 1 loopsheid af te wachten, anders zou het kunnen zijn dat de hond hier last van blijft houden na de sterilisatie.

Strikt genomen is de benaming sterilisatie niet goed en zou het een castratie genoemd moeten worden. Bij de operatie worden namelijk de eierstokken weggehaald. De hond wordt onder narcose gebracht en aan de gasnarcose en bewaking gelegd. Na het scheren en schoonmaken wordt er een kleine snede ter hoogte van de navel gemaakt in de huid en de buikwand. Daarna worden de eierstokken stuk voor stuk opgezocht, afgebonden en verwijderd. Er wordt voor het sluiten van de buik nog gecontroleerd op eventuele kleine nabloedingen. Als dit niet het geval is, wordt de buik weer dichtgehecht en is de operatie klaar. Na de operatie moeten de hechtingen gedurende 10 dagen beschermd worden, zodat de hond niet aan de wond kan komen. Dit kan door middel van een kraag of een speciaal Medical Pet Shirt. Gedurende deze 10 dagen moet de hond ook rustig aan doen, want hoewel het een standaard ingreep betreft blijft het een operatie. De hond krijgt uiteraard tijdens en na de operatie pijnstilling.

De vroegere prik tegen de loopsheid wordt nog nauwelijks gegeven, met als reden dat de kans op alle bovengenoemde ziekten hiermee juist toeneemt.

Castratie reu

Bij castratie van de reu worden de testikels verwijderd. Castratie bij de reu kan meerdere redenen hebben:

 • Geen vruchtbare reu willen hebben
 • Wegloopgedrag: met name als er loopse teefjes in de buurt zijn
 • Dominant gedrag
 • Voorhuidontstekingen (de bekende pussige uitvloeiing uit de penis)
 • Testikelafwijkingen: bijvoorbeeld tumoren
 • Prostaatafwijkingen: ter voorkoming of ter behandeling van goedaardige prostaatvergroting
 • Circumanaalkliertumortjes: rondom de anus zitten kliertjes die bij een ongecastreerde reu meer kans hebben te ontaarden in een tumor
 • Overdreven territoriumdrift zoals afbakenen met urine (soms ook in huis)

Ook bij de reu heeft castratie niet alleen maar voordelen:

 • Ook een castratie is een operatie die onder volledige narcose plaats vindt met de gebruikelijke risico's
 • Soms kan dominant gedrag lijken op gedrag voortkomend uit angst: in dit laatste geval kan dit verergeren na castratie
 • Er is een minimale verhoging van de kans op kwaadaardige prostaatproblemen op latere leeftijd
 • Net als bij de teef verandert de stofwisseling na de castratie; als de hond echter voldoende blijft bewegen en er een geschikte hoeveelheid voer wordt gegeven, is er geen reden dat uw dier te dik wordt. U kunt ook voeding geven die speciaal op de behoeften van de gecastreerde hond is afgestemd.

Gedrag is een belangrijke reden voor eigenaren om te kiezen voor castratie. Niet al het gedrag komt echter voort uit de hormoonstofwisseling en kan ook aangeleerd zijn. Wij adviseren daarom op ongeveer 6 maanden leeftijd te castreren; hierdoor is de kans op aangeleerd gedrag vrij klein. Als er twijfels zijn of het gedrag uit angst voortkomt of u wilt zeker weten wat voor effect castratie voor uw dier zal hebben, is een hormoonimplantaat een beter idee. Het implantaat wordt net als de chip met een naald onder de huid ingebracht en geeft geleidelijk hormonen af. Dit werkt bij grote honden ongeveer 6 maanden, bij kleine honden maximaal een jaar. Het geeft gelijke effecten als de castratie na ongeveer 2 weken. U kunt ervoor kiezen om dit implantaat te blijven herhalen; dit heeft geen nadelige effecten in tegenstelling tot de vroegere chemische castratie. Als de veranderingen u bevallen is meestal het advies om de hond te laten castreren.

Bij de reu wordt onder narcose een snede gemaakt voor het scrotum (de balzak) en hierdoor worden beide testikels naar buiten gebracht. Ze worden afgebonden en verwijderd, waarna de wond wordt dichtgehecht. De wond moet gedurende 10 dagen worden beschermd tegen likken van de hond en daarom krijgt deze een kraag om.

Als u nog vragen heeft kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht.