Reptielen: Europese landschildpad

Latijnse naam: Testudo graeca, T. hermanni, T. marginata

Terrarium
Het terrarium moet 100 x 50 x 50 cm bedragen (l x b x h), voor een volwassen dier, maar groter is beter. Buitenhuisvesting verdient de voorkeur (N.B. NIET voor de Noord-Afrikaanse Testudo graeca graeca).

Temperatuur en verlichting

 

  • Lokaal ongeveer 35 – 40°C (optimale lichaamstemperatuur van de schildpad) d.m.v. een spotlamp, 12 – 14 uur per dag aan en 8 – 12 uur per dag uit d.m.v. een tijdschakelaar.
  • De omgevingstemperatuur dient 18 – 25°C te bedragen. Een lagere temperatuur levert geen problemen op.
  • Een lamp die tevens UV-B licht uitstraalt is absoluut noodzakelijk omdat het helpt Vitamine D3 aan te maken in de huid (nodig voor calciumstofwisseling) tenzij de dieren buiten lopen. Goede UV-B lampen zijn hier te bestellen. Goede merken zijn MegaRay, ZooMed Powersun en Osram ultravitalux. De UV-B lamp dient voldoende dicht bij het dier te hangen (ongeveer 40 cm, afhankelijk van de lamp). Minstens 1 x per jaar dient de lamp vervangen te worden. UV-B TL-buizen dienen vaker vervangen te worden (tot wel elke 3 maanden) en dichter bij het dier te hangen (20 cm).

 

Substraat
Gebruik een bodembedekking die bij opname niet makkelijk tot verstoppingen zal leiden. Zand en beukensnippers zijn om deze reden bij binnenhuisvesting af te raden. Beter gebruikt u tuinturf of Cocopeat®. Deze dient licht vochtig te zijn, onder de lamp droog.

Voeding
Het hoofdbestanddeel moet vezelrijke bladgroenten zijn (bijv. andijvie, witlof, paardenbloembad, klaver, koolzaad). Fruit wordt vanwege het hoge suikergehalte afgeraden. Aanvulling met 20% geweekte konijnenpellets of legkorrel voor kippen is aan te raden.

Vitaminen en mineralen
Al het voedsel dient verrijkt te worden met een goed vitaminen-mineralenmengsel dat veel calcium bevat.

Winterslaap
Voor gezonde dieren is een winterslaap aan te raden. De dieren worden gedurende een maand voorbereid door de daglengte en nachttemperatuur af te bouwen. Enkele weken voor de winterslaap wordt gestopt met het aanbieden van voer. Als de dieren weggekropen zijn, worden zij overgebracht in bijv. curverboxen gevuld met bladeren en stro, en gedurende de winterslaap in een ruimte met een constante lage temperatuur (3 – 7°C) gezet. Een koelkast leent zich uitstekend voor dit doel. De winterslaapperiode duurt 2 – 5 maanden.
N.B. de Noord-Afrikaanse Testudo graeca graeca houden geen winterslaap, hooguit een korte rustperiode bij lagere temperaturen (kamertemperatuur) in het terrarium.