Overgewicht

Ongeveer 35% van de huisdieren in Nederland is te zwaar. Net als bij mensen lijkt dit percentage jaarlijks toe te nemen. Het is een moderne welvaartsziekte die grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Helaas zien veel eigenaren niet dat hun huisdier te zwaar is of vinden het geen probleem. Dat is het echter wel:

 • Het geeft een grotere belasting van de gewrichten waardoor sneller gewrichtsslijtage (artrose) ontstaat.
 • Er ontstaan sneller ontstekingen in het lichaam.
 • Het geeft een grotere belasting van de belangrijke organen zoals het hart en de nieren.
 • Het verhoogt de kans op onder andere suikerziekte (bij katten is het risico 4x groter).
 • Uw dier is minder fit.
 • Er ontstaan vaker huidklachten, zoals schilferigheid en jeuk (met name in de huidplooien).
 • Bij drachtige dieren vergroot het de kans op complicaties bij de geboorte, waardoor er vaker een keizersnede noodzakelijk is.

Uit onderzoek is gebleken dat honden met overgewicht gemiddeld twee jaar minder leven. Dit is op een honden- of kattenleven een opmerkelijk groot verschil!

Verschijnselen
U kunt gemakkelijk controleren of uw dier overgewicht heeft. Als u naar uw dier kijkt moet u van bovenaf een taille kunnen zien. Vanaf de zijkant moet de buik omhoog lopen. Daarnaast kunt u met uw handen voelen of uw dier te zwaar is, vooral bij langharige dieren is dit handig. U moet de ribben kunnen voelen als u uw handen aan de zijkant van de borstkas legt. Daarnaast moet u de ruggenwervels kunnen voelen als u uw dier over de rug aait.

Veel dieren hebben hun ideale gewicht op het moment dat ze zijn uitgegroeid. Dit is ongeveer op een jaar leeftijd, hoewel de zeer grote hondenrassen nog door groeien tot ze 2 of 3 jaar oud zijn. Dit gewicht is vaak ook een goed streefgewicht. Als u uw dier wilt wegen kunt u daarvoor altijd langskomen op de praktijk.

Daarnaast kan uw dier nog andere verschijnselen vertonen van overgewicht:

 • Minder uithoudingsvermogen. Een dier met overgewicht moet letterlijk meer gewicht verplaatsen. Daardoor wordt hij sneller moe.
 • Last van de warmte. Vetweefsel vormt een isolatielaagje om het lichaam, waardoor het dier het sneller warm heeft. Vooral in de zomer hebben deze dieren dus minder energie.
 • Honger. Veel dieren met overgewicht hebben continu honger. Daarom is het vaak moeilijk om het dier op dieet te zetten. Maar wanneer het gewicht afneemt zal het hongergevoel ook afnemen.
 • Commentaar van anderen. Wellicht valt het anderen op dat uw dier te zwaar is. Mensen die uw dier niet elke dag zien kunnen het goed zien als uw dier is aangekomen. Neem hun opmerkingen serieus!

Oorzaken en behandeling
Teveel eten. Veel eigenaren geven hun dier teveel voeding. De hoeveelheid energie die in een voeding zit verschilt per merk en type; kijk dus altijd op de zak naar het voedingsadvies. In een tabel staat vermeld wat uw dier voor zijn (ideale) gewicht nodig heeft. Let er wel op dat dit voor het gemiddelde dier geldt; een actief dier heeft meer voeding nodig, een rustig dier juist minder. Verdeel de hoeveelheid voeding over twee porties per dag. Als uw dier hongerig blijft kunt u overstappen op een lightvoeding. Hill's Prescription Diet r/d is een complete voeding met minder calorieën, zodat uw dier minder energie binnenkrijgt maar geen hongergevoel houdt. Verderop vindt u hierover meer informatie.

Ongelimiteerd eten. Met name voor katten zetten veel eigenaren een bakje brokjes klaar dat de hele dag blijft staan. Binnenkatten eten uit verveling vaak teveel. U kunt het beste een afgepaste hoeveelheid voeding verdelen over twee porties en deze weghalen als uw dier klaar is met eten. Zo leert uw dier dat hij zijn portie in één keer moet opeten. Doet uw dier dit niet, dan betekent dit dat uw dier vol zit en kunt u dus voer minder geven.

Teveel snacks. U wilt uw dier graag verwennen met een snack, zeker als hij of zij iets goed heeft gedaan. Veel snacks bevatten echter veel calorieën! U kunt uw dier ook op andere manieren belonen, zoals met een wandeling, een knuffel of een spelletje. Wilt u uw dier toch een snack geven, controleer dan de hoeveelheid calorieën die de snack bevat. U kunt ook een brokje van de eigen voeding geven als snack. De snacks die uw dier over de gehele dag krijgt kunt u aftrekken van de hoeveelheid voeding die u geeft.

Bedelen. Als dieren eenmaal doorhebben dat ze iets van u krijgen als ze u lief aankijken is dit gedrag lastig af te leren. Daarnaast kunnen de meeste eigenaren er geen weerstand aan bieden. Het beste is daarom om bedelen te voorkomen. Laat de hond of kat niet in de keuken of bij de eettafel tijdens het koken en eten. Wilt u uw dier het bedelen afleren dan is de enige oplossing om consequent het gedrag te negeren. Leg dit ook uit aan uw kinderen of andere huisgenoten.

Te weinig beweging. Een dier dat minder beweegt heeft ook minder energie nodig. Als u bijvoorbeeld onvoldoende tijd heeft om met uw hond te wandelen moet u de hoeveelheid voeding hierop aanpassen. Ook katten die weinig bewegen hebben minder voeding nodig. Overgewicht zorgt er ook voor dat uw dier minder zin heeft om te spelen of te wandelen, waardoor uw dier in een neerwaartse spiraal terecht komt. Speel of wandel regelmatig met uw dier. Katten zijn met name rond de schemer actief, dus daag ze dan uit met propjes of andere speeltjes. In het begin moeten de meeste katten weer leren spelen, omdat ze dat vaak al een tijd niet of nauwelijks meer doen. Maar als u volhoudt zult u merken dat u en uw kat het steeds leuker gaan vinden. Als u met uw hond meer gaat wandelen of fietsen moet u dit langzaam opbouwen, zodat uw dier het leuk blijft vinden en het niet schadelijk is voor de gezondheid. Bij honden met extreem overgewicht is zwemmen het beste; in het water worden de gewrichten tijdens het bewegen minder belast.

Diverse ziektes. Er zijn meerdere aandoeningen die overgewicht kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn de ziekte van Cushing en een te traag werkende schildklier. Dit zijn aandoeningen die door middel van lichamelijk onderzoek en urine- of bloedonderzoek kunnen worden vastgesteld. Wanneer de ziekte vervolgens wordt behandeld zal uw dier ook gaan afvallen.

Diverse medicijnen. Van sommige medicijnen is bekend dat zij als bijwerking overgewicht kunnen veroorzaken. Bekende voorbeelden zijn Prednison (ontstekingsremmer) of Phenoral (tegen epilepsie). Overleg met uw dierenarts hoe u hier het beste mee kunt omgaan.

Castratie en sterilisatie. Na castratie en sterilisatie gaat de stofwisseling langzamer werken. Daarom krijgt u altijd het advies mee om na de operatie 20% minder voeding te geven. Hiermee voorkomt u dat uw dier aankomt. Chemische castratie van de reu, met een Suprelorin ® implantaat, heeft hetzelfde effect!

Leeftijd. Een ouder dier wordt vaak rustiger. Daarnaast kunnen zij door gewrichtsslijtage pijn krijgen bij het bewegen en daardoor minder zin hebben om te wandelen of te spelen. Pas dus de hoeveelheid voer aan als uw dier ouder wordt. Een goed seniorendieet bevat een aangepaste hoeveelheid energie.

Rasgevoeligheid. Sommige rassen lijken aanleg te hebben voor overgewicht, zoals de Labrador Retriever en de Beagle. Bij katten lijken de Europese Korthaar en de Manx deze aanleg te hebben. Heeft u een dier van dit ras dan moet u dus extra alert zijn op overgewicht.

Hill’s afslankuitdaging
Soms is het erg moeilijk om dieren af te laten vallen. Het kan erg frustrerend zijn als u uw best doet maar het lukt niet. Daarom heeft Hill's Prescription Diet een speciaal programma ontwikkeld om uw huisdier hierbij te begeleiden. Bij aankoop van een zak voeding wordt er gratis een persoonlijk afslankplan opgesteld. Hiervoor wordt uw dier gewogen en wordt een streefgewicht bepaald. Aan de hand hiervan wordt berekend hoeveel uw dier moet afvallen, in hoeveel tijd dit moet gebeuren en hoeveel voeding u uw dier daarvoor moet geven.

Alle gegevens worden genoteerd in een gewichtscontroleboekje zodat de voortgang kan worden gecontroleerd. Ook staan er handige tips in over gezonde voeding en gezonde beweging. Daarnaast kunt u zich hier aanmelden voor de afslankuitdaging. Op deze website vindt u veel informatie en kunt u een interactieve gewichtsgrafiek bijhouden. Daarnaast ontvangt u bewegingstips en een persoonlijke bewegingsplanner, zodat uw dier op een gezonde manier zijn ideale gewicht kan bereiken en behouden.