Oud & Nieuw

Het einde van het jaar komt er weer aan. Voor veel mensen een tijd om met plezier naar uit te kijken maar helaas geldt dit niet altijd voor onze huisdieren. Als uw dier angstig is voor vuurwerk of andere harde geluiden zal uw dier in december veel stress ervaren. Dit is een aantasting van het welzijn van uw dier, maar zeker ook een aantasting van uw eigen eindejaarsvreugde. Immers; wanneer u ziet dat uw dier zich niet prettig voelt neemt dat ook uw eigen pret weg.

Wanneer het u bekend is dat uw dier angstig is voor vuurwerk kunt u het beste 2 maanden tot maximaal 2 weken van te voren contact met ons opnemen. Wij geven u graag een advies op maat. U kunt ook dit filmpje bekijken! De volgende mogelijkheden zijn beschikbaar:

  • Een CD met vuurwerkgeluiden kan gewenning aan het geluid bewerkstelligen en de angstreactie verminderen. Door deze CD steeds luider af te spelen terwijl u met uw dier speelt of verwent met iets lekkers, leert uw dier dat harde geluiden niet eng zijn.
  • Training bij een gedragsspecialist of een vuurwerkcursus. Wanneer u het moeilijk vindt uw dier zelf te trainen kunt u daarbij hulp inschakelen.
  • Adaptil (hond) en Feliway (kat) zijn verdampers voor in het stopcontact. Deze geven diereigen geurstoffen af en hebben een geruststellend effect. Het kan los worden gebruikt of in combinatie met gedragstraining. Adaptil is ook verkrijgbaar als halsband en dus ook buiten het huis inzetbaar.
  • Telizen en Clomicalm zijn producten met een angstremmende werking mits daar minimaal twee weken van te voren wordt gestart. Het kan los worden gebruikt of in combinatie met gedragstraining. Telizen bevat een natuurlijke angstremmende stof. Clomicalm is een antidepressivum en derhalve een medicijn.
  • Royal Canin Calm Diet is een dieetvoer voor honden en katten. Het bevat natuurlijke angstremmende stoffen als alfa-casozepine en L-tryptofaan. Bij vuurwerkangst is het advies om minimaal 3 weken van tevoren te starten met de voeding. Het kan langdurig worden gegeven en het kan worden gecombineerd met gedragstherapie.
  • Alprazolam is een medicijn dat een kalmerend effect heeft en een blokkerend effect op het geheugen. Het kan enkele dagen tot een uur van tevoren gegeven worden. Het wordt daarnaast aanbevolen door gedragsdeskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde uit Utrecht.

Als het nodig is om met medicijnen de angst van uw dier te verminderen dient uw dier de afgelopen 6 maanden door een dierenarts gezond te zijn bevonden. Dit in verband met de mogelijke bijwerkingen van medicijnen.

Enkele algemene tips voor Oudejaarsavond:

  • Zorg dat uw dier niet kan ontsnappen.
  • Houdt uw hond bij u, sluit de gordijnen en zet muziek aan.
  • Geef uw kat de mogelijkheid ergens weg te kruipen.
  • Laat uw hond op tijd uit en houdt hem aan de lijn. Laat hem eventueel uit met een hond die duidelijk niet bang is.
  • Negeer angstig gedrag: beloon of troost uw dier niet maar straf hem ook zeker niet!
  • Indien u zelf bang bent of schrikt laat u dit niet merken aan uw dier.

Wij wensen u en uw huisdier een fijn en rustig Oud & Nieuw!