Feestdagen

Heeft uw dier last van stress tijdens de feestdagen of wilt u er preventief meer over weten? Lees dan onderstaande informatie goed door. Mocht u aan de hand van de informatie toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. 

'Vuurwerkangst'

De oorzaak van zogeheten ‘vuurwerkangst’ kan per dier verschillen. Sommige dieren zijn alleen bang voor de harde knallen terwijl bij andere dieren de angst al is geëscaleerd en ze al stress ervaren zodra de kerstboom in huis komt en weer andere dieren blijken het hele jaar door geluidsangst te hebben, bijvoorbeeld ook bij een dichtslaande deur. Het is daarom verstandig om te achterhalen wanneer het dier precies stress ervaart en waar dat vandaan komt. 

Stress en angst herkennen

U kent uw dier het beste en zal daarom als eerste tekenen van stress of angst kunnen signaleren. Onderstaand zijn signalen die uw hond, kat of konijn geeft wanneer hij/zij stress voelt of angstig is. 

 

Training 

De focus van de behandeling tegen ‘vuurwerkangst’ zou voornamelijk moeten liggen op (geluids)training. Dit kost echter veel tijd en moet voorzichtig en stapsgewijs gebeuren. Het doel is om de angst en de aangeleerde negatieve associaties om te zetten naar een positieve ervaring. Hier zou zeker 6 weken voor oudjaarsavond mee begonnen moeten worden. 

Therapie

Mocht u geen tijd meer hebben om dit jaar te starten met de geluidstraining, dan zijn er gelukkig nog voldoende mogelijkheden Gelukkig zijn er ook veel mogelijkheden voor u om uw dier te helpen tijdens de feestdagen wanneer uw dier stress ervaart. Onderstaand staan een aantal mogelijkheden toegelicht. 

 • Thundershirt - Dit is een soort rompertje voor dieren die op bepaalde plekken extra druk geven en daardoor een kalmerend effect hebben. Het is te vergelijken met het inbakenen van een baby. Het dragen van het shirt moet geleidelijk gebeuren en dus getraind worden. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van het dier.
 • Feromonen - Voor honden en katten bestaan er verdampers, halsbanden, sprays en tabletten die een synthetische vorm van (moeder)feromonen verspreidt. Die feromonen hebben een kalmerend effect voor katten te vergelijken met de feromonen die vrij komen wanneer een kat een kopje geeft en voor honden te vergelijken met het feromoon die vrij komt bij de moederteef wanneer zij melk geeft aan de pups. Het ene dier zal hier sterker op reageren dan een ander dier. Voor optimaal gebruik zouden de feromonen zeker een week van te voren ingezet moeten worden. De tabletvorm heeft echter wel direct effect, maar is alleen voor honden beschikbaar. 
 • Voedingssupplementen - Er bestaan verschillende voedingssupplementen die een kalmerend effect hebben en slechts een paar dagen voor oudjaarsavond ingezet kunnen worden. 
 • Medicatie - Er is geregistreerde medicatie beschikbaar die direct effect hebben. Deze medicijnen mogen niet bij alle dieren ingezet worden en kunnen bijwerkingen hebben. Voor de veiligheid en gezondheid van uw dier is het daarom van belang dat uw dier recent (maximaal 3 maanden voor de gift) nog nagekeken is door de dierenarts. 

Tips voor oudjaarsavond

 • Doe de ramen, deuren en gordijnen dicht.
 • Zet muziek aan. Er zijn kalmerende afspeellijsten te vinden op YouTube.
 • Laat uw hond op tijd uit en alleen aan de riem! 
 • Voorkom blootstelling aan vuurwerk en zorg dat uw hond aangelijnd is; honden willen weggegooide rotjes nog wel eens willen apporteren met alle gevolgen van dien.
 • Geef het dier afleiding in de vorm van een speeltje of wat lekkers.
 • Zorg dat het dier niet alleen is.
 • Zorg dat er een bekend & rustig plekje beschikbaar is waar het dier zich in kan terugtrekken. Zorg dat dit plekje een aantal dagen voor en na de jaarwisseling beschikbaar is. Dit voorkomt dat het plekje zelf geassocieerd gaat worden met de vuurwerkknallen.
 • Blijf zelf kalm. 
 • Zorg dat jij de veilige haven bent: vertoont de hond angst en gaat hij/zij blaffen, roep de hond dan bij je en blijf kalm. Even geruststellen en weer verder gaan waarmee je bezig was.
 • Voor buitendieren:
  • Plaats een dikke deken over het hok
  • Evt. hok naar de schuur verplaatsen
  • Dikke laag bodembedekking zodat hij/zij weg kan kruipen
  • Extra lekkers of een speeltje als afleiding

Let op: de volgende dag kan er veel rotzooi op straat liggen. Houdt de dieren nog 2 dagen binnen en laat de honden alleen aan de riem uit.

Mocht u vragen hebben over uw dier, neem dan gerust contact met ons op. Wij overleggen graag met u wat het beste voor uw dier is.

Namens ons hele team wensen we  u en uw dier(en) graag hele fijne feestdagen toe en een gelukkig en gezond 2021!