Reptielen: Koningspython

Latijnse naam: Python regius

Terrarium
Het terrarium moet 100 x 50 x 50 cm bedragen (l x b x h)voor een volwassen dier, maar groter is beter.

Temperatuur en verlichting

  • Lokaal ongeveer 28 - 35°C (optimale lichaamstemperatuur van de slang) d.m.v. een spotlamp of een warmtemat, 12 – 14 uur per dag aan en 8 – 12 uur per dag uit d.m.v. een tijdschakelaar. Let op dat de slang de spotlamp niet kan aanraken (gaas erom) in verband met kans op verbranding! Een warmtemat dient tegen de zijkant van het terrarium geplaatst te worden, niet eronder, om dezelfde reden.
  • De omgevingstemperatuur dient 20 – 25°C te bedragen, ’s nachts mag deze dalen tot minimaal zo’n 18°C.
  • Een lamp die tevens UV-B licht wordt aanbevolen omdat het helpt Vitamine D3 aan te maken in de huid (nodig voor calciumstofwisseling). Goede UV-B lampen zijn hier te bestellen. Goede merken zijn MegaRay, ZooMed Powersun en Osram ultravitalux. De UV-B lamp dient voldoende dicht bij het dier te hangen (ongeveer 40 cm, afhankelijk van de lamp). Minstens 1 x per jaar dient de lamp vervangen te worden. UV-B TL-buizen dienen vaker vervangen te worden (tot wel elke 3 maanden) en dichter bij het dier te hangen (20 cm).

Substraat
Gebruik een bodembedekking die bij opname niet makkelijk tot verstoppingen zal leiden. Zand en houtsnippers zijn om deze reden af te raden. Papier en kattenbakkorrels van geperst hout voldoen goed. Een ruime waterbak dient aanwezig te zijn, alsook verschillende verstopplekken.

Voeding
De voeding moet bestaan uit muizen en kleine ratten, afhankelijk van de grootte van de slang. Eenmaal per week voeren is voldoende. Voeren van dode prooien heeft de voorkeur.

Vitaminen en mineralen
Omdat ratten en muizen een volledig voedsel zijn hoeven geen supplementen toegevoegd te worden.