Konijn: Voortplanting

Vanaf 4 à 5 maanden leeftijd zijn konijnen vruchtbaar, maar soms ook al eerder. Daarom kunnen rammen en voedsters beter vanaf 3 maanden leeftijd gescheiden worden. De dracht duurt bij een konijn ongeveer 29 tot 33 dagen. Vlak voor de bevalling (partus) vormt de voedster een nest met haar dat ze uit haar eigen vacht plukt. Na de partus is ze direct weer vruchtbaar. De jongen worden blind en kaal geboren. Ze worden maar een enkele keer per dag gevoerd op een rustig moment, wat betekent dat u dit meestal niet te zien krijgt. Pas na 3 weken verlaten de jongen af en toe het nest. Wanneer in de tussentijd het nest wordt verstoord zal de moeder haar jongen doodbijten, dus maak het nest in die tijd niet schoon. Op 6 weken leeftijd kunnen de jongen geheel zelfstandig eten en kunnen ze hun moeder verlaten.

Castratie

Wanneer u meerdere konijnen bij elkaar huisvest kunt u rammen het beste laten castreren. Ze zullen dan minder vechten en vaak worden ze er tammer van. Voor een castratie is het belangrijk dat uw konijn gezond is. U kunt daarvoor letten op de eetlust, de activiteit en de kwaliteit van de keutels (klein, droog en stevig). Ook wordt uw konijn voorafgaand aan de castratie onderzocht op eventuele afwijkingen. Konijnen hoeven nooit nuchter te blijven voor een operatie.

De castratie vindt onder algehele narcose plaats en vooraf krijgt hij pijnstillende injectie. Gelukkig zijn de narcosemiddelen tegenwoordig ook voor konijnen erg veilig, zeker omdat een gasnarcose wordt gebruikt. Tijdens en na de castratie wordt uw konijn nauwlettend in de gaten gehouden en krijgt hij extra zuurstof toegediend. De castratie zelf is een vrij korte ingreep, waarbij via een kleine snede in de scrotumbasis de testikel wordt verwijderd. Konijnen hebben een wijd lieskanaal waardoor ze hun testikels in de buik kunnen optrekken. Om te voorkomen dat na de castratie darmen of vet in het lieskanaal vast komt te zitten wordt het lieskanaal gesloten met een hechting. In het lege scrotum wordt antibioticumzalf gebracht. De huidsnede hoeft niet te worden gehecht omdat deze vlot aan elkaar plakt.

Wanneer uw konijn goed wakker is, heeft gegeten en heeft gekeuteld mag hij weer naar huis. Het is voor de wondgenezing het beste om hem gedurende 10 dagen op een schone en stofvrije ondergrond te houden. Hiervoor kunt een handdoeken of ander textiel gebruiken. Wanneer de wond is genezen mag hij weer op stro gehuisvest worden. Na de castratie heeft uw konijn nog 5 dagen pijnstilling nodig.

Sterilisatie

Voedsters kunnen vanaf 5 maanden leeftijd worden gesteriliseerd. Uiteraard zijn zij daarna niet meer vruchtbaar en vaak worden voedsters er ook tammer en minder agressief van. Daarnaast komen bij niet-gesteriliseerde voedsters vanaf 3 jaar leeftijd vaker baarmoedertumoren voor. Deze tumoren veroorzaken vaak pas laat klachten waardoor zij pas in een laat stadium ontdekt worden. Helaas is behandeling dan vaak niet meer mogelijk. Door uw konijn op jonge leeftijd te laten steriliseren kunnen deze tumoren worden voorkomen.

De sterilisatie vindt onder algehele narcose plaats en vooraf krijgt zij een pijnstillende injectie. Gelukkig zijn de narcosemiddelen tegenwoordig ook voor konijnen erg veilig, zeker omdat een gasnarcose wordt gebruikt. Tijdens en na de sterilisatie wordt uw konijn nauwlettend in de gaten gehouden en krijgt zij extra zuurstof toegediend. Wanneer beide eierstokken zijn verwijderd worden de buikspieren weer aan elkaar vastgehecht. Het onderhuidse bindweefsel en de huid worden gesloten met een speciale hechttechniek, zodat er aan de buitenkant geen hechtingen zichtbaar zijn.

Wanneer uw konijn goed wakker is, heeft gegeten en heeft gekeuteld mag zij weer naar huis. Het is voor de wondgenezing het beste om haar gedurende 10 dagen op een schone en stofvrije ondergrond te houden. Hiervoor kunt een handdoeken of ander textiel gebruiken. Wanneer de wond is genezen mag zij weer op stro gehuisvest worden. Na de sterilisatie heeft uw konijn nog 5 dagen pijnstilling nodig.