Konijn: Voeding

Goede, uitgebalanceerde voeding is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van uw konijn. Uw konijn heeft verschillende soorten voedingsstoffen nodig: water, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen leveren energie en bouwstenen voor het lichaam:

Water De meest essentiële voedingsstof om te kunnen overleven.
Koolhydraten Energiebron die bijdraagt aan een efficiënte werking van cellen en spieren.
Eiwitten Grote, complexe moleculen die de basiselementen vormen van onder andere de spieren, het bloed, de huid, de organen, de vacht en de nagels.
Vetten Vetten zorgen voor absorptie, de opslag en het transport van bepaalde vitamines, ze leveren energie en zorgen voor een gezonde huid en vacht.
Mineralen Zijn nodig voor een gezonde huid en vacht, een goede ontwikkeling van de botten en gezonde tanden.
Vitamines Helpen ervoor te zorgen dat het dier een gezonde stofwisseling behoudt.

Sommige voedingsstoffen kan uw konijn zelf maken uit andere voedingsstoffen; dit zijn niet-essentiële voedingsstoffen. Andere moeten uit de voeding worden gehaald; dit zijn essentiële voedingsstoffen. Tegenwoordig zijn er verschillende goede en complete diervoeders verkrijgbaar die op de behoeften van onze huisdieren zijn afgestemd. Enkele voorbeelden:

  • Een jong konijn heeft bijvoorbeeld veel energie nodig en een goede balans van mineralen en vitamines voor groeiende botten en gewrichten.
  • Een gecastreerd of gesteriliseerd konijn heeft minder energie nodig omdat de stofwisseling langzamer wordt.
  • Een senior heeft een goede balans van zouten en eiwitten nodig om de nieren gezond te houden.
  • Een klein konijn heeft kleinere brokken en minder energie nodig dan een groot konijn.

De hoofdvoeding voor konijnen is hooi. Zij moeten dit ten allen tijde ter beschikking hebben en mogen het onbeperkt eten. Het bevat namelijk vezels die ervoor zorgen dat het maagdarmstelsel van uw konijn goed functioneert. Omdat konijnen er goed op moeten kauwen helpt het ook om de tanden en kiezen kort te houden. Deze groeien bij konijnen namelijk door.

Daarnaast kunt u biksvoeding aan uw konijn geven. Science Selective van Supreme Petfoods is een uitgebalanceerde voeding, speciaal samengesteld voor konijnen. Het bevat een probioticum om de darmfunctie te ondersteunen. De korrels hebben allemaal dezelfde samenstelling zodat uw konijn niet kan selecteren. Veel biks bevat allerlei verschillende korrels waardoor uw konijn het lekkerste eruit kan selecteren. Hierdoor krijgt uw konijn niet alle benodigde voedingsstoffen binnen, wat de gezondheid van uw konijn kan schaden. De hoeveelheid biks die u kunt geven is afhankelijk van zijn gewicht. U mag ongeveer 2,5% van zijn lichaamsgewicht geven; voor een konijn van 2 kilogram (2000 gram) is dit 50 gram (2000 gram lichaamsgewicht * 2,5% = 50 gram biks).

Als snack kunt u uw konijn nog groente en fruit geven voor extra vitamines en mineralen. Dit mogen zij echter maar in beperkte hoeveelheden hebben omdat zij anders gasvorming en/of diarree krijgen. U kunt de volgende soorten groente en fruit geven: appel, andijvie, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, wilgentak en paardenbloemblad. De volgende soorten groente en fruit mag u NIET geven: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, maïs, vaste kool en spruitjes. Bouw de hoeveelheid groente of fruit altijd langzaam op zodat het maagdarmstelsel er rustig aan kan wennen. Doet u dat niet dan kan uw konijn last krijgen van diarree. Dit kan gevaarlijk zijn voor zijn of haar gezondheid.

Mineraalblokken of zoutblokken kunt u beter niet geven aan uw konijn, hoewel dit helaas nog vaak wordt geadviseerd. Van de grote hoeveelheid zout kunnen konijnen namelijk blaasstenen krijgen.

Vraag uw dierenarts of paraveterinair om advies op maat voor uw dier. Wij adviseren u graag!