Konijn: Myiasis (maden)

In het voorjaar en in de zomer gaan veel vliegen weer eieren leggen. Konijnen worden hiermee besmet, met name buitenkonijnen met aangekoekte ontlasting (‘plakpoep’) zijn hiervoor gevoelig. De geïrriteerde of ontstoken huid die door de plakpoep ontstaat is een ideale voedingsbodem voor deze eitjes. Deze eieren ontwikkelen zich vervolgens tot larven, die naar het onderliggende weefsel kruipen om zich verder te ontwikkelen.

Verschijnselen

  • Vieze achterhand. Door de aangekoekte ontlasting wordt het achterwerk vies en kan gaan stinken. Onder de ontlasting is de huid vaak rood en vochtig.
  • Minder tot geen eetlust. Door de pijn die de verwondingen veroorzaakt kan de eetlust afnemen. Als de pijn erg heftig is kan een konijn geheel stoppen met eten. Dit hoeft in het beginstadium nog niet altijd het geval te zijn; een konijn laat vaak moeilijk merken dat hij pijn heeft!
  • Sloomheid. Bij konijnen is dit soms lastig in te schatten; controleer uw konijn regelmatig zodat u weet hoe hij zich normaal gedraagt. Een sloom konijn reageert niet of nauwelijks als u eraan komt en ligt veel.
  • Vermageren. Weeg of hanteer uw konijn regelmatig, zodat u het merkt als uw konijn in gewicht afneemt. Bij vermagering neemt ook de bespiering af, waardoor u de botten beter kunt voelen dan voorheen.
  • Wonden. Met name rond de achterhand (rond de anus, tussen de achterpoten of op de rug rond de staart) leggen vliegen graag hun eitjes. Het beeld kan variëren van kale plekken, oppervlakkige wonden tot diepe wonden met pus.
  • Maden. De maden zelf kunt u ook zien. Deze kruipen het liefst weg tussen de haren of in de wond, dus als u geen maden ziet betekent dit niet dat ze er niet zijn. Maden zien eruit als kleine witte wormpjes die rondkruipen.

De meeste konijnen laten geen duidelijke verschijnselen zien. Als u één van de verschijnselen opmerkt of u twijfelt, maak dan een afspraak ter controle. Ziet u wel duidelijke verschijnselen dan is dit altijd een spoedgeval!

Diagnose
Aan de hand van het lichamelijk onderzoek kan de diagnose worden bevestigd. Ook de ernst van de situatie kan worden vastgesteld. Dit wordt met name bepaald door de algemene toestand van uw konijn, de uitgebreidheid van de wonden en de lichaamstemperatuur.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het scheren en wassen van het konijn, het verwijderen van de maden en medicatie. Tegen de resterende maden wordt een antiparasitaire injectie gegeven en kan een spray worden gebruikt om op de huid en vacht toe te dienen. Daarnaast krijgt uw konijn pijnstilling en antibiotica. De wonden worden verzorgd met een wondzalf. Afhankelijk van de algemene toestand van uw konijn wordt hij voor behandeling opgenomen. Wanneer uw konijn weer thuis is moet hij worden beschermd tegen herinfectie. Daarnaast krijgt u pijnstilling, antibiotica en wondzalf mee naar huis.

Prognose
Afhankelijk van de duur en ernst van de verschijnselen is de prognose redelijk goed tot slecht. Indien er snel kan worden gehandeld en de algemene toestand van uw konijn goed is kan uw konijn restloos herstellen. Bestaan de verschijnselen langer of is de algemene toestand van uw konijn slechter is het meestal beter uw konijn in te laten slapen. Dit gebeurt uiteraard in overleg met u.

Voorkomen
De beste bescherming voor uw konijn bestaat uit het voorkomen van diarree. Hiervoor is het belangrijk dat u de juiste voeding geeft: voornamelijk hooi, niet teveel groente en een goede biks. Meer informatie over voeding voor het konijn vindt u hier. U moet regelmatig (liefst dagelijks) controleren hoe het met uw konijn gaat, waarbij u kunt letten op eerder genoemde verschijnselen. Wanneer uw konijn diarree heeft kunt contact opnemen met één van onze vestigingen voor het maken van een afspraak.

Het konijnenhok zelf moet ook regelmatig worden gecontroleerd en verschoond, zodat het niet aantrekkelijk is voor vliegen. U kunt het hok daarnaast beschermen met horgaas. Daarnaast kan Nomyiasis ® spray worden ingezet tijdens de zomermaanden. Hiervoor wordt de huid en vacht rondom de achterhand met de spray behandeld waarna deze wordt ingemasserd. De bescherming duurt een maand.