Knaagdieren: Voeding

Goede, uitgebalanceerde voeding is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van uw knaagdier. Uw knaagdier heeft verschillende soorten voedingsstoffen nodig: water, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen leveren energie en bouwstenen voor het lichaam:

Water De meest essentiële voedingsstof om te kunnen overleven.
Koolhydraten Energiebron die bijdraagt aan een efficiënte werking van cellen en spieren.
Eiwitten Grote, complexe moleculen die de basiselementen vormen van onder andere de spieren, het bloed, de huid, de organen, de vacht en de nagels.
Vetten Vetten zorgen voor absorptie, de opslag en het transport van bepaalde vitamines, ze leveren energie en zorgen voor een gezonde huid en vacht.
Mineralen Zijn nodig voor een gezonde huid en vacht, een goede ontwikkeling van de botten en gezonde tanden.
Vitamines Helpen ervoor te zorgen dat het dier een gezonde stofwisseling behoudt.

Sommige voedingsstoffen kan uw knaagdier zelf maken uit andere voedingsstoffen; dit zijn niet-essentiële voedingsstoffen. Andere moeten uit de voeding worden gehaald; dit zijn essentiële voedingsstoffen. Tegenwoordig zijn er verschillende goede en complete diervoeders verkrijgbaar die op de behoeften van de verschillende knaagdieren zijn afgestemd. Enkele voorbeelden:

  • Een cavia heeft veel vezels en extra vitamine C nodig. Daarnaast mag de voeding niet teveel suikers bevatten, om gasvorming in de darmen en overgewicht te voorkomen.
  • Hamsters zijn vaak zeer selectieve eters. Wanneer echter elke korrel dezelfde voedingsstoffen bevat krijgt uw hamster alles binnen wat hij of zij nodig heeft.
  • Ratten houden wel van een lekker hapje maar hebben daardoor meer risico op overgewicht. Daarom mag hun dieet niet teveel vetten en suikers bevatten.
  • Ook degoes mogen niet teveel vet binnenkrijgen. Voor een goede spijsvertering hebben zij veel vezels nodig.

De hoofdvoeding voor knaagdieren is hooi. Zij moeten dit ten allen tijde ter beschikking hebben en mogen het onbeperkt eten. Het bevat namelijk vezels die ervoor zorgen dat het maagdarmstelsel van uw knaagdier goed functioneert. Omdat knaagdieren er goed op moeten kauwen helpt het ook om de tanden en kiezen kort te houden. Deze groeien bij knaagdieren namelijk door.

Daarnaast kunt u biksvoeding aan uw knaagdieren geven. Science Selective van Supreme Petfoods is een uitgebalanceerde voeding, speciaal samengesteld voor de diverse soorten knaagdieren. Het bevat een probioticum om de darmfunctie te ondersteunen. De korrels hebben allemaal dezelfde samenstelling zodat uw knaagdier niet kan selecteren. Veel biks bevat allerlei verschillende korrels waardoor uw knaagdier het lekkerste eruit kan selecteren. Hierdoor krijgt uw knaagdier niet alle benodigde voedingsstoffen binnen, wat de gezondheid kan schaden. De hoeveelheid biks die u kunt geven is afhankelijk van zijn gewicht. U mag ongeveer 2,5% van zijn lichaamsgewicht geven; voor een cavia van 1 kilogram (1000 gram) is dit 25 gram (1000 gram lichaamsgewicht * 2,5% = 25 gram biks).

Als snack kunt u uw knaagdier nog groente en fruit geven voor extra vitamines en mineralen. Dit mogen zij echter maar in beperkte hoeveelheden hebben omdat zij anders gasvorming en/of diarree krijgen. Bouw de hoeveelheid groente of fruit altijd langzaam op zodat het maagdarmstelsel er rustig aan kan wennen. Doet u dat niet dan kan uw knaagdier last krijgen van diarree. Dit kan gevaarlijk zijn voor zijn of haar gezondheid. Veilige snacks voor de cavia zijn bijvoorbeeld paardenbloemen, boerenkool, spinazie, bleekselderij, komkommer, wortel, appel en aardbeien. Onveilige snacks zijn aardappels (ook de groene delen), rabarber en rabarberblad, tomatenblad en tomatenstengels, boterbloemen, narcissen, klaprozen en tulpen. Ook de diverse koolsoorten zijn schadelijk, aangezien zij gasvorming in de darm veroorzaken.

Mineraalblokken of zoutblokken kunt u beter niet geven aan uw knaagdier, hoewel dit helaas nog vaak wordt geadviseerd. Van de grote hoeveelheid zout kunnen knaagdieren namelijk blaasstenen krijgen.

Vraag uw dierenarts of paraveterinair om advies op maat voor uw dier. Wij adviseren u graag!