Inwendige parasieten

In het lichaam van uw dier kunnen verschillende parasieten voorkomen: hartwormen, spoelwormen, lintwormen, haakwormen, zweepwormen, hartwormen, longwormen en ééncellige parasieten als Giardia en Toxoplasma. Meestal merkt u niet dat uw dier besmet is, soms kan uw dier er wel ziek van worden. Daarnaast zijn enkele van deze parasieten gevaarlijk voor mensen. Al deze parasieten planten zich voort en de eieren komen met de ontlasting van uw dier in de omgeving. Daar kunnen zij jaren overleven en mensen en dieren besmetten. Met name jonge kinderen zijn erg gevoelig voor infectie en kunnen ernstige schade oplopen!

Spoelwormen                                                         Lintworm

Verschijnselen

 • Geen. De meeste dieren laten geen verschijnselen zien. De eigenaar kan dit interpreteren als bewijs dat het dier geen wormen heeft, echter dit is onjuist. Elk dier dat niet is ontwormd heeft inwendige parasieten!
 • Diarree. De parasieten geven irritatie of ontsteking van de darmwand, waardoor diarree ontstaat. Soms zijn in de ontlasting wormen terug te vinden. Spoelwormen lijken op elastiekjes, lintwormen op rijstkorrels. De laatste kunt u ook in de vacht rond de anus zien.
 • Bolle buik. Door gasvorming en de hoeveelheid wormen krijgt uw dier een bolle buik. Dit wordt met name bij jonge dieren gezien.
 • Bloedarmoede. Beschadiging van de darmwand veroorzaakt bloedverlies via de ontlasting. Daarnaast zuigen sommige wormen bloed. Dit wordt met name bij jonge dieren gezien.
 • Verminderde weerstand, conditieverlies. Door ontsteking van de darmen verliest het dier energie en wordt de afweer overbelast. Hierdoor gaat de conditie van uw dier achteruit en wordt het gevoeliger voor infecties. Hartwormen geven een overbelasting van het hart waardoor deze minder goed functioneert.
 • Groeivertraging. Bij jonge dieren kunnen bovenstaande verschijnselen ervoor zorgen dat uw dier achterblijft in de groei.
 • Hoesten, benauwdheid. De hartworm en longworm zorgen voor ontstekingen in de longen. Het dier gaat hoesten, wordt benauwd en kan uiteindelijk hieraan overlijden.

Vaak vallen de verschijnselen snel op, maar sommige dieren laten minder duidelijke verschijnselen zien. Als u één van de verschijnselen opmerkt of u twijfelt, maak dan gerust een afspraak ter controle.

Behandeling
Het meest effectief is een infectie te voorkomen. Dit beschermt niet alleen uw dier maar ook uw omgeving. Hiervoor bestaan verschillende middelen

 • Milbemax ®: tegen hartwormen, spoelwormen, lintwormen en haakwormen. Voor de hond en kat als smakelijke tablet.
 • Panacur ®: tegen spoelwormen, lintwormen, haakwormen, zweepwormen en Giardia. Het is een kuur van drie dagen. Voor de hond en kat als tablet en pasta.
 • Vitaminthe ®: tegen spoelwormen, lintwormen, haakwormen en zweepwormen. Voor de hond en kat als pasta.
 • Stronghold ®: tegen hartwormen en spoelwormen, (oor)mijten, luizen en vlooien. Voor de hond en kat als spot-on (pipetje in de nek).

Door regelmatig te ontwormen houden we onze huisdieren en omgeving wormvrij. Ook binnenkatten moeten ontwormd worden, omdat wij aan onze schoenen, handen en kleding wormeieren mee naar binnen nemen. Als u met uw dier op reis gaat is het belangrijk om passend te ontwormen. Neem hiervoor contact op met uw dierenarts. Onderstaand schema word aangeraden door ESCCAP (European Scientific Counsel for Companion Animal Parasites):

  Kat Hond
Jong Op 3-5-7 weken leeftijd, dan maandelijks tot 6 maanden leeftijd Op 2-4-6-8 weken leeftijd, dan maandelijks tot 6 maanden leeftijd
Drachtig Tegelijk met zogende kittens Tegelijk met zogende pups
Volwassen 4x per jaar 4x per jaar

Daarnaast kunt u zelf aanvullende maatregelen nemen om de kans op besmetting te verkleinen:

 • Verschoon regelmatig de kattenbak.
 • Verwijder ontlasting zorgvuldig uit de kennel, tuin en zandbak.
 • Sluit de zandbak van de kinderen wanneer deze niet wordt gebruikt.
 • Houd de nagels van uw kinderen kort.
 • Zorg voor goede handhygiëne bij uzelf en uw kinderen, met name na buiten spelen en voor het eten.