Angiostrongylus vasorum: de Franse hartworm

De Franse hartworm is een inwendige parasiet met een misleidende naam. Sinds enkele jaren wordt deze parasiet namelijk ook in Nederland aangetroffen.

Besmetting
Honden worden besmet door het eten van besmette slakken of andere tussengastheren (1). Vossen zijn een natuurlijke gastheer van de parasiet en verspreiden de larven via hun ontlasting (2). Na het opeten van een besmette slak komen de larven van de Franse hartworm terecht in de darmen van de hond (3). Vanuit de darm kruipen ze de bloedvaten in en verspreiden zich via de rechter harthelft uiteindelijk naar de grote longslagader. Daar worden de larven volwassen wormen (4). De eitjes die de volwassen wormen produceren komen terecht in de longen (5) en vormen daar een soort blaasjes (6). Daar rijpen de eitjes tot larven (7). Door deze larven op te hoesten en vervolgens weer in te slikken komen de larven weer in de darmen van de hond terecht. Vervolgens worden deze larven via de ontlasting weer verspreid in de omgeving (8). In de omgeving worden de larven opgegeten door slakken en andere tussengastheren, waarna de cirkel rond is.

Verschijnselen
In eerste instantie zult u weinig merken van de besmetting van uw hond. Pas als de larven en wormen in de rechter harthelft en in de longen terecht zijn gekomen kunnen verschijnselen ontstaan.

  • Hoesten. De volwassen wormen veroorzaken problemen in de rechter harthelft, waardoor deze vergroot en op de luchtpijp drukt. Hierdoor gaat de hond hoesten. Daarnaast zorgen de eitjes en larven in de longen voor ontsteking. Ook hierdoor gaat de hond hoesten, soms met bloederig slijm.
  • Benauwdheid. Door de problemen in de rechter harthelft en door de ontsteking in de longen kan uw dier moeilijker ademen. De ademhaling gaat sneller of uw hond gaat hijgen.
  • Verminderd uithoudingsvermogen. De problemen in de rechter harthelft en in de longen zullen uiteindelijk het uithoudingsvermogen van de hond aantasten. Hij wordt sloom en kan minder ver lopen en rennen.
  • Overlijden. Door de uitgebreide ontstekingen en de problemen met de rechter harthelft kan de hond overlijden. Dit kan plots gebeuren.

Meestal vallen de verschijnselen snel op, met name het hoesten. Sommige honden laten echter minder duidelijke verschijnselen zien. Als u één van de verschijnselen opmerkt of u twijfelt, maak dan gerust een afspraak ter controle.

Diagnose
Er zijn zeer veel ziektes die bovenstaande klachten kunnen veroorzaken. Door middel van lichamelijk onderzoek kan de Franse hartworm niet worden vastgesteld. Wel kunnen de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek aangeven voor een hart- en/of longprobleem. Op röntgenfoto’s van de borstkas kunnen aanwijzingen zichtbaar zijn die passen bij problemen met de rechter harthelft of in de longen. Door middel van een echo kan het hart worden onderzocht.

De parasiet zelf kan met behulp van ontlastingonderzoek worden gevonden. Hiervoor vangt u 3 achtereenvolgende dagen de ontlasting op. De ontlasting wordt naar het laboratorium verzonden en onderzocht op meerdere soorten wormen, waaronder de Franse hartworm.

Behandeling
Wanneer de Franse hartworm op tijd wordt vastgesteld kan er na de behandeling restloos herstel optreden. De parasiet kan worden bestreden met Milbemax ® tabletten. Dit is een tablet die ook wordt gebruikt om honden en katten te ontwormen.

In een later stadium van de ziekte kan de behandeling moeilijker zijn. Wanneer er veel wormen in de rechter harthelft aanwezig zijn kan het gevaarlijk zijn om deze te bestrijden. De dode wormen kunnen namelijk in de bloedbaan terechtkomen en de bloedvaten verstoppen. Door een verstopping van een bloedvat (embolie) kan de hond overlijden.

Wanneer de parasiet met succes is bestreden in een later stadium van de ziekte kan het zijn dat de schade aan het hart en de longen niet geheel herstelt. Er is dan vaak medicatie nodig om de hond te ondersteunen, zoals hartmedicatie of ontstekingsremmers. Dit kan worden vastgesteld met behulp van röntgenfoto’s en/of een hartecho. Er zullen dus meerdere controles nodig zijn om het effect van de behandeling te controleren. In sommige gevallen is levenslange ondersteuning noodzakelijk. Als de ziekte te ver gevorderd is kan het soms beter zijn om de hond in te laten slapen.

Prognose
De prognose is erg afhankelijk van het stadium van de ziekte en de ernst van de besmetting.

Preventie
Het is niet mogelijk uw dier preventief te behandelen tegen de Franse hartworm. Het voorkomen van het opeten van slakken kan lastig zijn maar een speciale muilkorf kan hierbij helpen. Echter, Milbemax ® is een veilig en effectief middel tegen meerdere inwendige parasieten (onder andere spoelwormen en lintwormen). De beste strategie tegen de Franse hartworm is daarom uw dier regelmatig te ontwormen, dit betekent minimaal vier maal per jaar. Honden met een verhoogd risico kunnen eventueel vaker worden ontwormd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze vestigingen.