Fret: Uitwendige parasieten

Meer dan 70% van de vlooienbesmettingen wordt veroorzaakt door de kattenvlo Ctenocephalides felis. Alleen de volwassen vlo leeft op het dier en zuigt bloed om zich te voeden. Dit is het topje van de ijsberg (5%); de rest van het probleem bevindt zich in de omgeving van uw dier! Deze 95% bestaat uit eitjes (50%), larven (35%) en poppen (10%). Een volwassen vlo legt gemiddeld 27 eitjes per dag en houdt dit ongeveer 100 dagen vol. Daarom is het belangrijk niet alleen de volwassen vlo aan te pakken, maar ook de andere stadia. Bij een vlooienplaag moet zelfs de hele leefomgeving van uw dier behandeld worden!

Mijten zijn kleine parasieten die onder de microscoop zichtbaar zijn. Bij fretten wordt regelmatig oormijt (Otodectes cynotis) gevonden.

Luizen veroorzaken bijna nooit problemen bij onze huisdieren.

Verschijnselen

 • Jeuk. Als een vlo of teek bijt om bloed te zuigen brengen ze via het speeksel bepaalde stoffen in de huid. Hiermee wordt voorkomen dat het bloed stolt zodat ze dit kunnen opzuigen. Deze stoffen zorgen voor irritatie, sommige dieren krijgen hierop een allergische reactie. Het graven van mijten in de huid zorgt voor ontsteking of het dier voelt ze kruipen in de gehoorgang. In het laatste geval uit de jeuk zich doordat uw dier gaat schudden met de kop of krabben aan de oren.
 • Vlooien, vlooienontlasting en/of teken. U kunt vlooien zien rondkruipen of springen. In de vacht is vlooienontlasting als zwarte korreltjes zichtbaar, die roodbruin vlekken als u deze nat maakt op een tissue. Teken zien eruit als kleine zwarte spinnetjes. Naarmate zij zich verder volzuigen worden zij groter en bruiner.
 • Rode bultjes en/of puistjes. Dit kan over het gehele lichaam voorkomen of op enkele plekken. Uw dier kan hierbij jeuk hebben, maar dit hoeft niet.
 • Schilfers. Door de vacht heen ziet u veel huidschilfers. In heftige gevallen spreekt men ook wel van ‘walking dandruff’. Uw dier kan hierbij  jeuk hebben, maar dit hoeft niet.
 • Bloedarmoede. Vooral jonge dieren met veel vlooien of teken zijn hier gevoelig voor.
 • Verminderde weerstand. Door bloedverlies, overdracht van ziektes en huidontsteking wordt het dier vatbaarder voor ziektes.

Vaak vallen de verschijnselen snel op, maar sommige dieren laten minder duidelijke verschijnselen zien. Als u één van de verschijnselen opmerkt of u twijfelt, maak dan gerust een afspraak ter controle. Deze parasieten, en dan met name bepaalde mijten, kunnen ook op mensen overgaan. Als u zelf huidklachten krijgt kunt u dit bij uw afspraak vermelden.

 

Behandeling
Het meest effectief is een parasietenplaag te voorkomen. Hiervoor bestaan verschillende middelen. Voor fretten kunt u kiezen uit de volgende middelen:

 • Spray (Effipro ®): werkt 6 tot 12 weken tegen vlooien en tot 4 weken tegen teken. Het mag vanaf de tweede levensdag worden toegediend.
 • Spot-on. Dit zijn de bekende ‘pipetjes in de nek’:
  • Stronghold ®: werkt tot 1 maand tegen vlooien, spoel- en hartwormen, (oor)mijten en luizen. Het mag vanaf 6 weken leeftijd worden toegediend.
  • Effipro ®: werkt tot 8 weken tegen vlooien en tot 4 weken tegen teken. Mag vanaf 8 weken leeftijd worden toegediend.

Vlooien en mijten kunnen allerlei ziektes overbrengen: virussen, bacteriën, andere parasieten (lintwormen) of schimmels. Ook daarom is het voorkomen van vlooien en mijten belangrijk. Wanneer u met uw dier naar het buitenland reist is het belangrijk om een passende bescherming te gebruiken. Neem voor uw vakantie contact op met uw dierenarts.